Energielabel B

Energielabel B

Op 1 januari 2021 is het wettelijk verplicht geworden om een energielabel aan te vragen bij verkoop, verhuur of (her)financiering van je woning. Door deze nieuwe wetgeving en de stijgende energieprijzen is er de laatste tijd veel aandacht en focus ontstaan voor verduurzaming van gebouwen. Hierbij is het streven vaak naar een Energielabel A (of hoger), maar is dat überhaupt wel haalbaar voor jouw woning? Of is een Energielabel B ook voldoende? Bouwhuis Energielabels vertelt je graag meer over energielabels en de mogelijkheden.

Wat betekent energielabel B?

Een Energielabel B betekent dat je woning redelijk goed geïsoleerd is en een relatief laag fossiel energieverbruik heeft. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De laagste classificatie voor een energielabel is een G-label en een A++++ label is het hoogst mogelijke energielabel.Een typische woning met een Energielabel B ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

  • Hoekwoning (eengezinswoning) van ongeveer 100m²
  • Bouwjaar tussen 1975 en 1985
  • HR-107 ketel
  • Geen PV-panelen / warmtepomp

Een gemiddelde Nederlandse woning uit deze periode is over het algemeen goed geïsoleerd en relatief energiezuinig. Daarom resulteert bij het aanvragen van een energielabel voor een woning gebouwd tussen 1975 en 1985 vaak in een Energielabel B.


Voorwaarden voor een energielabel B 

De classificatie van een energielabel is gebaseerd op het fossiele energieverbruik van een woning, uitgedrukt als het fossiele energieverbruik in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m² per jaar). Bij een B-energielabel is er sprake van een fossiel energieverbruik per vierkante meter per jaar tussen de 160 en 190 kWh/m². Voor vrijwel alle woningen in Nederland is het relatief eenvoudig om met goede isolatie in aanmerking te komen voor een Energielabel B. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld dubbel glas, muur- of gevelisolatie toe te passen.

 

Hoe kom je van een energielabel B naar A?

Een beter energielabel brengt veel voordelen met zich mee voor de verkoop- of verhuurwaarde van je woning, je energierekening en het milieu. Maar welke stappen moet je nemen om je woning van een Energielabel B naar Energielabel A te krijgen? Om te beginnen moet er altijd een woninginspectie plaatsvinden waarbij de woning wordt onderworpen aan een zogenaamde "0-meting". Vervolgens worden door de energieprestatie-software een aantal opties doorgerekend om tegen minimale kosten van een B-label naar een A-label te gaan. Hierbij wordt de volgende maatstaf gehanteerd:

  • A-label: Fossiel energieverbruik van minder dan 160 kWh/m² per jaar
  • B-label: Fossiel energieverbruik tussen de 160 en 190 kWh/m² per jaar

Als je een woning hebt met een bouwjaar van vóór 1975 en een B-label, is het vaak al voldoende om één of meerdere elementen beter te isoleren. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het isoleren van het dak of de gevel. Ook zonnepanelen kunnen een relatief eenvoudige manier zijn om je energielabel te verbeteren.

Wil je precies weten welke stappen je moet zetten om je woning van een energielabel B naar een energielabel A te krijgen? Neem dan contact op met een energieprestatie-adviseur zoals Bouwhuis Energielabels. Wij kunnen nauwkeurig voor je doorrekenen welke stappen er genomen moeten worden.


Wat zijn de voordelen van energielabel B?

Een woning met energielabel B heeft een lagere energierekening. Vergeleken met een energielabel F of G heeft een woning met energielabel B een aanzienlijk hogere waarde. Huizen met een energielabel B worden sneller verkocht dan huizen met lagere energielabels.


Energielabel aanvragen bij Bouwhuis Energielabels

Heeft jouw woning nog geen energielabel of een verlopen energielabel of heb je energiebesparende maatregelen genomen en wil je opnieuw een beter energielabel aanvragen? Vraag dan snel je energielabel aan bij Bouwhuis Energielabels.