Energielabel C

Energielabel C

Sinds 1 januari 2021 is het wettelijk verplicht om een energielabel te hebben wanneer je je woning gaat verkopen, verhuren of wilt laten (her)financieren. Hoe beter het energielabel dat je krijgt, hoe meer waarde dit toevoegt aan je woning. Maar niet ieder huis heeft (al) een energielabel A of hoger. Hieronder gaan we uitgebreid in op al je vragen rondom het veelvoorkomende C-label. Wat houdt energielabel C precies in? En hoe makkelijk is het om een groen energielabel te krijgen voor je woning?

Wat betekent energielabel C?

Een energielabel geeft niet alleen aan hoe zuinig een woning is, maar ook hoe de woning zuiniger kan worden gemaakt. De energielabels variëren van G tot A++++, waarbij een A++++-label het hoogst haalbare is en een G-label het laagst mogelijke. De labels A, B en C worden beschouwd als ‘groene’ energielabels. Een C-label is lichtgroen en dus een relatief zuinig label. Een typische woning met een energielabel C ziet er als volgt uit:

  • Tussenwoning van circa 120m2
  • Bouwjaar tussen 1965 en 1974
  • HR 107-ketel
  • Dubbel glas
  • Geen zonnepanelen


Voorwaarden voor een energielabel C 

Een woning met een energielabel C heeft een energieverbruik van tussen de 190 en 250 kWh/m² per jaar. Voor de meeste woningen, inclusief oudere (vooroorlogse) woningen, is het haalbaar om met een aantal isolerende ingrepen een C-label te behalen.

 

Hoe kom je van een energielabel C naar B?

Veel huishoudens streven naar een beter energielabel voor hun woning. Een groener label zorgt er niet alleen voor dat er minder gestookt hoeft te worden in de winter, maar ook dat een woning beter verkocht kan worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je van een C-label naar een Energielabel B kunt gaan? Je begint altijd met een eerste inspectie als nulmeting. Op basis van deze inspectie kan vervolgens met software worden berekend welke kosteneffectieve maatregelen er genomen kunnen worden om het label te verbeteren. Bij een B-energielabel is er sprake van een fossiel energieverbruik per vierkante meter per jaar tussen de 160 en 190 kWh/m². Indien je een woning hebt met een bouwjaar van vóór 1975 en een C-label, is het vaak al voldoende om één of meerdere elementen beter te isoleren, bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie of HR++ glas in het dak of de gevels. Wil je precies weten welke stappen je moet zetten om je energielabel te verhogen? Neem dan contact op met een energieprestatie-adviseur zoals Bouwhuis Energielabels.


Energielabel aanvragen bij Bouwhuis Energielabels

Heeft jouw woning nog geen energielabel of een verlopen energielabel of heb je energiebesparende maatregelen genomen en wil je opnieuw een beter energielabel aanvragen? Vraag dan snel je energielabel aan bij Bouwhuis Energielabels.