Bij de verkoop van een huis is het verplicht om een energielabel aan te vragen voor je woning. Op deze pagina gaan we verder in op energielabel D. Woningen met dit energielabel vallen niet in de ‘groene’ zone van de A, B en C labels. Energielabel D is in Nederland gemiddeld voor woonhuizen, maar de energiekosten van de woning zijn relatief hoog vergeleken met een woning met energielabel A. Hieronder gaan we uitgebreid in op de betekenis en de voorwaarden van dit label. Ook bespreken we hoe je het energielabel D op een zo goedkoop mogelijke wijze kunt verbeteren.
Een energielabel D betekent dat de energiekosten van je woning waarschijnlijk aan de hoge kant zullen zijn. Vaak zijn bepaalde energiebesparende maatregelen nog niet genomen. Een typische woning met een energielabel D ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
Energielabel D wordt als een relatief ongunstig energielabel gezien. De laagste classificatie voor een energielabel is een G-label en een A++++ label is het hoogst mogelijke energielabel. Een ongunstig energielabel zal bij de verkoop relatief gezien minder opleveren.
De voorwaarden voor een energielabel worden bepaald door het energieverbruik uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m² per jaar). Bij een D-label wordt er tussen de 250 en 290 kWh/m² per jaar verbruikt. Dat is voor de meeste woningen in Nederland vrij eenvoudig te behalen. Om dit label te krijgen, hoeft je woning dus niet heel nauwkeurig geïsoleerd of energiezuinig te zijn.
Aangezien een energielabel D niet ideaal is voor de waarde van je woning, is het een slimme investering om je woning energiezuiniger te maken. Zo voeg je niet alleen waarde toe aan je woning, maar bespaar je ook maandelijks op je energieverbruik. Bovendien draag je bij aan een beter klimaat. Om het energielabel te verbeteren, misschien zelfs wel naar energielabel A, kun je het volgende stappenplan volgen: Allereerst zal er een woninginspectie moeten plaatsvinden waarbij de woning wordt geïnspecteerd voor de zogenaamde “0-meting”. Met de informatie van deze meting kan door middel van energieprestatie-software worden berekend wat de mogelijkheden zijn om tegen minimale kosten het label te verbeteren. Mogelijke maatregelen kunnen zijn:
Heeft jouw woning nog geen energielabel of een verlopen energielabel of heb je energiebesparende maatregelen genomen en wil je opnieuw een beter energielabel aanvragen? Vraag dan snel je energielabel aan bij Bouwhuis Energielabels.