Energielabel E

Energielabel E

Energiezuinig leven is voor veel mensen steeds belangrijker geworden. Vanaf 1 januari 2021 is dit ook omgezet in een wettelijke verplichting voor een energielabel wanneer je je huis verkoopt, (her)financiert of verhuurt. Een energielabel geeft in één oogopslag weer hoe energiezuinig een woning is. Bovendien mogen woningen met een energielabel E, F of G vanaf 2030 niet meer verhuurd worden. Deze labels worden ook wel ‘rood’ genoemd omdat er veel energie wordt verspild. Dit is een van de redenen waarom het goed is om energiebesparende maatregelen te nemen. In dit artikel wordt het energielabel E besproken.

Wat betekent energielabel E?

Energielabel E heeft de op twee na laagste classificatie van de energielabels. Een woning met een E-label heeft vaak de volgende kenmerken:

  • Hoge energierekening
  • Een verouderde CV-ketel
  • Een gebrek aan isolatie
  • (Deels) enkel glas
  • Bouwjaar eerder dan 1974

De oranje/rode energielabels hebben een (zeer) hoog energieverbruik. Als donkergeel energielabel kent het E-label een hoog energieverbruik. Het bouwjaar van deze woningen is in principe eerder dan 1974, omdat er in die tijd standaard nog niet goed geïsoleerd werd. Een bijkomend nadeel van het E label is de mindere aantrekkingskracht van dit type woning op de huizenmarkt. 


Voorwaarden voor een energielabel E 

Het energieverbruik voor de energielabel E woningen ligt tussen de 290 en 335 kWh per m² per jaar. Daarmee wordt het label gezien als een ongunstig energielabel. Isolatiemaatregelen, kunnen het label op eenvoudige wijze verbeteren tegen minimale kosten.

 

Hoe krijg ik een hoger label dan een energielabel E?

Er zijn verschillende financiële redenen om een energielabel te verbeteren, zoals de hogere waarde van de woning en een lagere energierekening. Ook kan een beter geïsoleerd huis zowel in de winter als in de zomer comfortabeler zijn. Ten slotte is een lager energieverbruik beter voor het milieu. Er zijn dus veel redenen om het energielabel E te willen verbeteren. Gelukkig zijn er veel manieren om het energielabel E van je huis te verbeteren:

  • Optimaliseren van gevel-, dak- en vloerisolatie
  • Plaatsen van dubbelglas of een warmtepomp
  • Zonnepanelen installeren


Energielabel aanvragen bij Bouwhuis Energielabels

Heeft jouw woning nog geen energielabel of een verlopen energielabel of heb je energiebesparende maatregelen genomen en wil je opnieuw een beter energielabel aanvragen? Vraag dan snel je energielabel aan bij Bouwhuis Energielabels.