Energielabel G

Energielabel G

Het minst gunstige energielabel is het energielabel G. Dit label is zeer onzuinig en zorgt voor hoge energiekosten. Bovendien zal een energielabel G geen positieve invloed hebben op de waarde van je woning. Door een energielabel aan te vragen kun je ontdekken in welke classificatie jouw woning valt. Zo weet je precies welke acties je kunt ondernemen om je woning te verduurzamen en op lange termijn te besparen op je woonkosten. In dit artikel zoomen we in op de betekenis en de voorwaarden van het laagste energielabel.

Wat betekent energielabel G?

Energielabel G is het minst gunstige energielabel. Woningen met dit label hebben vaak een vooroorlogs bouwjaar en er zijn in de regel de afgelopen vijftig jaar geen energiebesparende ingrepen gedaan. Een huis met een G-label vertoont vaak de volgende kenmerken:

  • Zeer lage isolatiewaarde: De woning heeft weinig isolatie, waardoor er veel warmte verloren gaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij oudere woningen met enkel glas of slecht geïsoleerde muren en daken.
  • Slechte of ontbrekende ventilatie: De woning heeft slechte ventilatie, waardoor er weinig frisse lucht binnenkomt en vocht en schimmel kunnen ontstaan.
  • Geen duurzame opwekking: De woning maakt gebruik van fossiele brandstoffen, zoals gas of olie, voor verwarming en warm water.
  • Zeer hoge energierekening: De energierekening van de woning is hoog omdat er veel energie verbruikt wordt voor verwarming en warm water.
  • Verouderde verwarmingsinstallatie: De woning heeft verouderde verwarmings- en warmwatersystemen, zoals een oude cv-ketel of een elektrische boiler.

Het energielabel G is extreem ongunstig. Het energieverbruik van woningen met dit label is onnodig en zeer hoog. Dat is vaak ook duidelijk merkbaar in de portemonnee en het dagelijkse wooncomfort. 


Voorwaarden voor een energielabel G 

Een huis of appartement met het meest ongunstige energielabel G verbruikt meer dan 380 kWh per m2 per jaar. Dit is maar liefst een verbruik van 2 keer of meer dan het energieverbruik van een woning met energielabel A.

 

Hoe krijg ik een hoger label dan een energielabel G?

Het is goed om te weten dat er veel mogelijkheden zijn om energielabel G te verbeteren. Hier zijn enkele suggesties:

  • Installeren van dubbel- of HR-glas;
  • Plaatsen van tocht strips, gordijnen, radiatorfolie en vloerbedekking;
  • Aanschaffen van een warmtepomp of zonneboiler;
  • Verbeteren van isolatie door bijvoorbeeld spouwmuur-, dak- en vloerisolatie;
  • Plaatsen van zonnepanelen op het dak.

Het kan echter lastig zijn om te bepalen welke oplossingen passen binnen jouw budget en bij sommige woningen is het ook niet mogelijk om bepaalde maatregelen te nemen. Desondanks zullen er best bepaalde maatregelen te nemen zijn en zullen investeringen in energiezuinigheid op de lange termijn juist geld opleveren. Deze inspanningen verhogen de waarde van de woning, verlagen de gas- en elektrarekeningen en verbeteren het wooncomfort. 


Energielabel aanvragen bij Bouwhuis Energielabels

Heeft jouw woning nog geen energielabel of een verlopen energielabel of heb je energiebesparende maatregelen genomen en wil je opnieuw een beter energielabel aanvragen? Vraag dan snel je energielabel aan bij Bouwhuis Energielabels.